Woensdag 19 september 2018 hebben we de cursus “Aan de slag met Taal” gehad in Bestwijzer. AnnaMarie Hazenberg liet ons zien hoe je op een slimme manier het contact met je taalmaatje kunt opzetten zodat hij of zij ook werkelijk wat leert en je als taalcoach de regie houdt. Ook gaf ze tips hoe je je taalmaatje kunt stimuleren om zelf meer te oefenen met de taal.

Een aantal tips die voorbij kwamen:
– investeer in het contact maken, elkaar leren kennen en vraag ook wat de ander verwacht van het contact (contact maken)
– probeer uit te zoeken in welke situaties je taalmaatje Nederlands moet spreken en sluit daar op aan ( onderzoeken). Stimuleer je taalmaatje ook om meer contacten aan te gaan, zodat de taal vaker geoefend wordt, bijvoorbeeld via sport of vrijwilligerswerk.
– bepaal samen een doel en werk daar naar toe. Niet alleen het behalen van het examen, maar bijvoorbeeld een gesprekje kunnen voeren op het schoolplein of bij de dokter (doel bepalen).
– plan activiteiten en voer die uit. Je kunt gebruik maken van boeken, maar je kunt ook oefenen met praktische situaties. Ga bijvoorbeeld samen naar de winkel of bibliotheek, ga samen koken of muziek maken (activiteiten).
– evalueer na verloop van tijd hoe het contact verloopt en hoe de voortgang is. Vergeet ook niet om successen te vieren!

Met veel praktische tips en ook ruimte voor onderling gesprek was het een geslaagde avond! De gebruikte PowerPoint presentatie vind je “hier”.